Gönderen Konu: 13 Yıllık Öğretmen Yıllarca Cezaevinde Yattı  (Okunma sayısı 102 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Kuranehli

• Site Admin
  • Ehli Kuran
    • Kuranehli

Cami'ye gidip Kur'an dersi verdiği, aldığı ve Peygamber Efendimizin hayatını anlattığı için çok sevdiği öğretmenlik mesleğinden olan ve yıllarca cezaevi yatan 13 yıllık öğretmen Selahattin Yeniay, görevden nasıl ihraç edildiğini gazetemize anlattı.

Yeniay, sorularımızı cevaplamadan önce yayınladığımız mağdur haberlerinden dolayı memnuniyetini dile getirerek haberleri ilgiyle takip ettiğini ve kendisi gibi birçok mağdurun olduğunu söyledi. Yeniay, “Son iki haftadır mütedeyyin oldukları için suçlu ilan edilen ve görevlerine son verilen kamu çalışanlarıyla alakalı haberlerinizi ilgi ile takip ediyorum. Bu şekilde mağdur edilenlerin sayısının oldukça çok olduğunu bildiğimden, yaptığınız bu haberlerin diğer mağduriyetlere emsal olacağını ve geçmişte yaşanan hukuksuzlukları deşifre edeceğine gönülden inanıyorum” dedi.

İşte 13 yıllık öğretmen Selahattin Yeniay'ın başından geçenler…

Selahattin bey, öncelikle kendinizi tanıtır mısınız?

1962 Mardin Midyat doğumluyum. 1987 itibariyla 13 yıl Biyoloji-Fen Bilgisi öğretmeni olarak orta ile lise okullarında ders verdim. Öğretmenlik hizmetim süresince Manisa, Batman ve Adana illerinde görev yaptım. 2000 yılında camiye gittiğim ve Kur'an okutmaktan dolayı tutuklandım. Yaklaşık 4 yıllık bir cezaevi sürecinden sonra çok sevdiğim öğretmenlik görevime tekrar dönemediğim için işsiz kaldım.

ÖĞRENCİLERİMLE ARKADAŞ GİBİYDİK

Öğretmenlik yaptığınız dönemi kısaca anlatır mısınız?

13 yıl gibi uzun bir süre öğretmenlik yaptım. Bu süreç içerisinde bulunduğum tüm okullarda gerek öğretmenler ve okul idaresi ile olsun gerekse öğrencilerle olsun oldukça güzel diyaloglarımız vardı. Hatta cezaevinden çıktıktan sonra, görev yaptığım okula giderek, birlikte görev yaptığım öğretmenleri ziyaret ettim. Beni çok sıcak karşılayıp, “Senin neden cezaevine girmiş olduğunu hiç anlayamadık. Yakalandığın zaman eğer bizi mahkemeye çağırmış olsalardı, senin lehine şahitlik yapar, bu arkadaşımızın bir suç işlediğine inanmıyoruz, derdik” şeklinde konuştular. Yeniay, “Ayrıca tüm öğrencilerimle aram iyiydi. Onlara bir öğretmenden çok arkadaş gibi davranmaya çalışıyordum. Daha sonra karşılaştığım tüm öğrencilerim benim cezaevine girmeme ve çıktıktan sonra öğretmenlik görevimden ihraç edilmeme çok üzüldüklerini ve başımdan geçen hukuksuzluklara hayret ettiklerini söylüyorlardı.”

SUÇUM DERS VERMEKMİŞ

Öğretmenlikten ihraç edilme sebebiniz neydi?

2000 yılında Doğu ve Güneydoğu'da olduğu gibi Batı bölgelerinde de birçok insan, cami'ye gidip Kur'an derslerine katıldığı için gözaltına alınıp, tutuklanıyordu. Ben de bir Müslüman olarak camiye gidiyor ve Kur'an okuyordum. Ayrıca camide ders alan çocuklara da yardımcı oluyordum. Hukuksuzlukların hüküm sürdüğü bu dönemde ben okulda iken polisler okul müdürünün yanına gelerek, beni gözaltına alacaklarını söylemişler. Okul müdürü de burası okul, burada bir kişiyi götürmeniz doğru olmaz deyince beni okulda almaktan vazgeçerek takibe almışlar. Gece olunca da evime baskın yaparak beni gözaltına aldılar. 4 gün gözaltında kaldım. Bana; “Camiye gidip Kur'an dersi veriyormuşsun, okulda öğrencileri örgütlüyormuşsun” şeklinde suçlamalarda bulundular. Ben de, “Ben Müslümanım. Cami derslerine katılmam nasıl suç oluyor. Okulda öğrencileri örgütleme iddiası ise uydurma. Böyle bir şey yok. Ben okulumda sadece öğretmenlik görevimi yapıyorum” dedim. Daha sonra çıkartıldığım mahkemece tutuklandım ve örgüt üyeliğinden ceza alarak yaklaşık 4 yıl ceza evinde yattım ve ardından öğretmenlik görevimden ihraç edildim.

Cezaevi sürecinden sonra göreve dönmek için bir girişiminiz oldu mu?

Cezaevinden çıktıktan sonra memnu hakların iadesi (yasaklanmış hakların geri verilmesi) yasası çerçevesinde Adana İl Milli Eğitim Müdürlüğü'ne göreve dönmek istediğimi bildirerek defalarca başvuruda bulundum. Komisyon evraklarımı alıp inceledi. Bize göre bir eksiği yok diyerek kabul etti ve Ankara'ya gönderdi. Ancak başvuru talebim Ankara'da, “işlemiş olduğunuz fiilden dolayı ret edilmiştir” denilerek kabul edilmedi. Böylelikle öğretmenlik görevine dönmemin yolu kesilmiş oldu.

Son olarak ne söylemek istersiniz?

Ben ve benim durumumda olan mağdurlara yönelik uygulanan keyfi ve ideolojik yasaklamaların devam ettiği bir dönemde, demokratik açılım gibi bir süreçten bahsediliyor olması ve bu bahsedilen bu hukuki iyileştirmelerden hiçbir şekilde mütedeyyin insanların faydalandırılmıyor olmasını oldukça vahim ve manidar buluyorum.

DOĞRUHABER GAZETESİ

¥üяєğiм∂є вiя  нicrαn yαrαsı vαя... 

izzet pınari

• Tecrübeli Üye
  • **
Ynt: 13 Yıllık Öğretmen Yıllarca Cezaevinde Yattı
« Yanıtla #1 : 27 Ocak 2010, 22:03:15 »
ben müslümanim demek her yerde suctur

herkese adalet ama müslümanlara adalet yokturr

herkese acilim ama müslümablara asla açilim yoktur..

müslüğmanlara ömür boyu cezaa

müslümanlara 150 yil ceza

müslümanlara ömür boyu müebett
,
tc nin başi sağolsunn
Layık olanlar zindana kapanmışlar bak secdeye

hasan basri

• Yeni Üye
  • *
« Yanıtla #2 : 24 Şubat 2010, 18:44:46 »
her  davanın  erleri  vardır.  o  da  tevhid'in  kurbanı  olsun. Zaten  müslüman  müslümana  zulüm  etmiyor  mu?

Şüheda

• Moderator
  • Ehli Kuran
  • sorarlar vuslat nedir? - âşk derim bilemezler!
« Yanıtla #3 : 27 Şubat 2010, 10:52:13 »
Rabbim bu dünyada çektikleri acıların İnşallah Ahirette kat be kat sevabını verir...

Efendim!
Seni görebilseydim de O mübarek azalarını yıkadığın su olsaydım
Efendim, sensizlik çok zor
Hep sana varmak, hep seni görmek istiyor gönlüm.
Ey Allah’ın Resulü![/c

izzet pınari

• Tecrübeli Üye
  • **
« Yanıtla #4 : 27 Şubat 2010, 21:58:49 »
Rabbim bu dünyada çektikleri acıların İnşallah Ahirette kat be kat sevabını verir...

Layık olanlar zindana kapanmışlar bak secdeye